Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Απολογισμός 2014-2017


Όραμα & Ανανέωση Εντολής 

Αγαπητές κι αγαπητοί Συνάδελφοι,

Καθώς πλησιάζει στο τέλος της η παρούσα προεκλογική περίοδος, διαπιστώνεται για ακόμη μια φορά, ότι οι συνυποψήφιοι έχουν επιλέξει, τον εύκολο δρόμο της συνθηματολογίας και των εύπεπτων προγραμμάτων, βασιζόμενοι στη λήθη. 


Το στρεβλό σύστημα του πολιτεύεσθαι, κατάλοιπο της τελευταίας δεκαετίας και του συστήματος που την χαρακτήρισε, στέρησε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά τη δυνατότητα ενός νέου, διαφορετικού τρόπου διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα. Σε αυτόν θα έπρεπε να προηγηθεί η παρουσίαση των προγραμμάτων των υποψηφίων κατά την προηγούμενη προεκλογική αναμέτρηση, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή, καταρχήν, η αξιολόγηση της συνέπειας ενός εκάστου.   

Αγαπητές κι αγαπητοί Συνάδελφοι,

Όσοι καταλαμβάνουν δημόσιες και αιρετές θέσεις θα πρέπει στο τέλος της θητείας τους και ιδίως όταν επιδιώκουν την επανεκλογή τους, να προβαίνουν σε απολογισμό και λογοδοσία ενώπιον των συναδέλφων. Για το λόγο αυτόν, έστω και αυτή την ύστατη χρονική στιγμή της προεκλογικής περιόδου, σας παρουσιάζουμε τα βασικότερα σημεία απολογισμού της θητείας μας. Θα είχαμε τη δυνατότητα, αναλυτικότερης παρουσίασης, εάν είχαμε λάβει τα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου, τα οποία η διοίκηση του Συλλόγου ακόμη και σήμερα αρνείται να μας παραδώσει.  

Τι πετύχαμε: 

Εκλογή για πρώτη φορά στο ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά στις δικηγορικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2014 με τον συνδυασμό «Ενωτική Κίνηση Δικηγόρων Πειραιά».

Στήριξη ανάδειξης διαπαραταξιακού προεδρείου.

Εκλογή μας ως Συντονιστής Επιτροπής Πληροφορικής.

Μείωση ετήσιας εισφοράς 2016 μέχρι σήμερα για όλους τους συναδέλφους.

Πρόταση τροποποιήσεων σ/ν για την Νομική Αρωγή σε αστικές υποθέσεις.

Εισήγηση κατά της θέσπισης Γραφείων Νομικής Υποστήριξης Προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εισήγηση για τη στελέχωση των Επιτροπών Αντιρρήσεων κατά των Δασικών Χαρτών από συναδέλφους.

Δημιουργία προσωπικού ιστολογίου (blog) «#Δικηγορείν», για την ενημέρωση των συναδέλφων, και για τον έλεγχο της διοίκησης του ΔΣΠ.  


Που διαψευσθήκαμε:

Το πρόγραμμα του συνδυασμού αναφορικά με τη διαφάνεια, την οικονομική διαχείριση και τη θεσμική λειτουργία του Συλλόγου, θυσιάστηκε στο βωμό της διατήρησης θέσεων και αξιωμάτων.
  
Η ιστοσελίδα του Συνδυασμού, εργαλείο ελέγχου της διοίκησης, έμεινε ανενεργή αμέσως μετά τις εκλογές του 2014. 

Παραίτηση μας από την επιτροπή πληροφορικής του Συλλόγου, τον Σεπτέμβριο του 2016, καθώς είχε περιπέσει σε πλήρη απαξία. (δείτε εδώ)

Διαπίστωση, προϊόντος του χρόνου, πως η λειτουργία του ΔΣ στηριζόταν περισσότερο σε συμφωνίες εκτός του οργάνου και πίσω από κλειστές πόρτες.

Έλλειψη σοβαρής και τεκμηριωμένης αντιπολίτευσης κατά τη λειτουργία του ΔΣ.

Αντιδεοντολογική φίμωση του λόγου μας από τα μέσα δημοσιότητας του Συλλόγου (Ιστοσελίδα, Δικηγορική Επικαιρότητα).
  
Άρνηση παράδοσης αντιγράφων πρακτικών ΔΣ και απαξίωση των αιτημάτων μας για διαφάνεια και ουσιαστικό οικονομικό έλεγχο.  (Δείτε εδώ, εδώ και εδώ)

Ψηφιακή απαξίωση του Συλλόγου, παρά το μέγεθος των δαπανών.(δείτε εδώ)  


Σε κάθε περίπτωση όμως: 

Γίναμε δυσάρεστοι καθώς επιμείναμε στις αρχές μας.

Δεν προτάξαμε το εγώ αλλά το συλλογικό συμφέρον. 

Δεν συμβιβαστήκαμε με την «ασυλία» των ισοβίων – επαγγελματιών συνδικαλιστών 


Αγαπητές κι αγαπητοί συνάδελφοι,

Στις επερχόμενες Δικηγορικές Εκλογές στον ΔΣΠ σας καλώ με την συμμετοχή σας να στηρίξετε ανθρώπους με όραμα και προοπτική, που θέλουν και μπορούν να αλλάξουν τα κακώς κείμενα στον Σύλλογό μας, επί τόσα χρόνια.  Κι αυτό δεν πρόκειται να το επιτελέσουν ούτε όσοι συμμετείχαν ή στήριξαν την απερχόμενη διοίκηση, ούτε όσοι επιζητούν την αναρρίχηση τους στον θώκο του Προέδρου του ΔΣΠ, ανεξαρτήτως κανόνων και πλαισίου.  

Στηρίξτε τον συνδυασμό μας «#Δικηγορείν στον Πειραιά» και το πρόγραμμα του, το οποίο είναι προϊόν πολύμηνης συστηματικής δουλειάς, από νέους και καταξιωμένους επιστήμονες και επαγγελματίες, με καθημερινή συμμετοχή στα δρώμενα της δικαιοσύνης.    

Για έναν καλύτερο ΔΣΠ, με κύρος, δυνατή φωνή στα τεκταινόμενα της Δικαιοσύνης, πρωτοπόρο και όχι ουραγό, που θα διέπεται από τη διαφάνεια, τη χρηστή διοίκηση και τη συμμετοχή όλων στην διαβούλευση και τη λήψη αποφάσεων για όλα τα θέματα που μας απασχολούν καθημερινά, στην άσκηση του λειτουργήματός μας.  

Χρίστος Τσάλλος
Μέλος ΔΣ
Υποψήφιος Πρόεδρος ΔΣΠ 
με το συνδυασμό «#Δικηγορείν στον Πειραιά»



Δεν υπάρχουν σχόλια: