Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

POS & Δικηγόροι ή POS θα μας περιορίσουν κι άλλο........





O νόμος 4446/2016, το γνωστό πολυνομοσχέδιο, εκτός από τις νέες διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα και τις αλλαγές στα παράβολα αναφορικά με τη δικαιοσύνη (βλ. αναβολόσημα, αύξηση μεγαροσήμων, μείωση παραβόλων μηνύσεων/εγκλήσεων και κατάργηση δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές) έφερε και μια νέα πραγματικότητα στην καθημερινότητά μας, αυτή της εγκατάστασης και λειτουργίας (προαιρετικής προς το παρόν) τερματικών ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα γνωστά POS.

Από την 1/2/2017 (άρθρο 66 παρ. 10) όσοι αποφασίσουν να μην προβούν στην αγορά και εγκατάσταση POS θα πρέπει να αναρτήσουν σχετική ανακοίνωση σε εμφανές μέρος, ειδάλλως κινδυνεύουν με πρόστιμο 1.000 ευρώ (άρθρο 66 παρ. 2 ν. 4446/2016).



Εδώ πρέπει να θυμίσουμε πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όποιος αρνείται την πληρωμή με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες τιμωρείται, με βαρύτατα πρόστιμα ή/και φυλάκιση, κατά τις διατάξεις:

- των άρθρων 288 παρ. 1 και 452 του Ποινικού Κώδικα,

- του άρθρου 13α του ν. 2251/1994 (Α΄ 191),

- του άρθρου 18 α ν. 146/1914 (Α΄ 21), και

- του άρθρου 19 ν. 4177/2013 (Α΄ 173), όπως ισχύουν.

Έχουμε ακούσει όλο αυτόν τον καιρό διάφορα επιχειρήματα υπέρ και κατά της τοποθέτησης των σχετικών μηχανημάτων στα γραφεία μας και του κατά πόσον θα επιτελέσουν τον σκοπό για τον οποίον το Υπουργείο Οικονομικών επιμένει στην τοποθέτησή τους, σε διάφορες ομάδες επαγγελματιών, μεταξύ των οποίων και εμείς οι Δικηγόροι.  

Το μόνο σίγουρο είναι ότι με δεδομένες τις υψηλές χρεώσεις ανά συναλλαγή και την εφάπαξ χρέωση για την προμήθεια του συγκεκριμένου μηχανήματος, το οποίο προστίθενται στον ΦΠΑ, την φορολογία από το πρώτο ευρώ, τις ασφαλιστικές εισφορές του νόμου Κατρούγκαλου και τη δυσκολία των εντολέων μας να ανταπεξέλθουν στα έξοδα που συνεπάγεται μια σωστή και υπεύθυνη νομική εκπροσώπηση, λόγω της οικονομικής συγκυρίας της πατρίδας μας, η άσκηση της δικηγορίας γίνεται όλο και πιο δύσκολη, κυρίως για τους συναδέλφους με χαμηλά εισοδήματα, κατά συνέπεια και η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη για τον απλό πολίτη.

Στο πλαίσιο αυτό οι Δικηγορικοί Σύλλογοι καλούνται να ανταπεξέλθουν στο ρόλο τους και να προσπαθήσουν να διαπραγματευθούν επιμέρους συμφωνίες με τις συστημικές Τράπεζες, τις οποίες αφού κοινοποιήσουν στα μέλη τους θα δώσουν την δυνατότητα σε κάθε έναν ξεχωριστά να ξεκινήσει την δική του διαπραγμάτευση με την τράπεζα που συνεργάζεται, έχοντας ως δεδομένο το ελάχιστο που έχει επιτύχει ο Σύλλογος του με τη συγκεκριμένη τράπεζα. 

Άλλωστε, όπως έχουμε ήδη διαβάσει στον ηλεκτρονικό τύπο, η όποια υποχρεωτικότητα θα ισχύσει μετά τον Ιούνιο του παρόντος έτους και συνεπώς, μέχρι τότε, μπορεί ο κάθε συνάδελφος άνετα να επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία με την τράπεζά του.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: