Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Ασφαλιστικό: Τέσσερις Πρόεδροι Δ.Σ. μιλούν για τις εξελίξεις





Με αφορμή τον νέο ασφαλιστικό νόμο και θέλοντας να συμβάλουμε στον δημόσιο διάλογο, συναντήσαμε τέσσερις Προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων, οι οποίοι κάνουν έναν σύντομο απολογισμό της αποχής αναδεικνύοντας δυσλειτουργίες και προβλήματα που μας απομάκρυναν από τον κοινό στόχο. 

Παράλληλα, προβλέπουν το ζοφερό μέλλον του κλάδου διατυπώνοντας μια σειρά μέτρων και προτάσεων για την αναδιοργάνωση και την πορεία του μετά τη λήξη της αποχής.

Μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Πρόεδροι σημείωσαν με έμφαση:



Ο κ. Π. Αβρίθης, Πρόεδρος ΔΣ Κω: 

«Έρχονται κεφαλαιουχικές εταιρείες και το ασφαλιστικό αποτελεί πρόκριμα για τη δημιουργία αυτών των εταιρειών»

«Αν η Αθήνα συγκαλούσε ΓΣ και ακούγονταν οι απόψεις των 24000 μελών, ενδεχομένως να φτάναμε σε πολύ σκληρότερα μέτρα.»

«Οι περιφερειακοί Σύλλογοι έχουν καλύτερα ακούσματα στα μέλη τους.»

«Παρουσιάζεται ένα έλλειμμα συνδικαλιστικής συνείδησης από όλους μας.»

«Η φωνή της αντίστασης της ελληνικής κοινωνίας είναι ο δικηγόρος και αν δεν κλείσουν και κατατροπώσουν τον δικηγόρο δεν κάνουν τίποτα»

«Θα πρέπει να γίνει ένα συνέδριο δικηγόρων να καταχωρηθούν τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε και θα μας έρθουν και να βάλουμε στρατηγικές για τα όσα πρόκειται να έρθουν»

«Πρόκληση η μαζική έξοδος από το επάγγελμα των δικηγόρων και η υπαλληλοποίηση.»

Ο κ. Π. Καρίπογλου, Πρόεδρος ΔΣ Σερρών: 

«Οι δικηγόροι είμαστε στο παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να αλλάξει με βίαιο τρόπο»

«Η Ολομέλεια και η Συντονιστική και το Προεδρείο βρέθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων σε πολύ μεγάλο βαθμό.»

«Προσπαθούν να κάνουν τη δικηγορία εμπορική επιχείρηση.»

«Πρέπει να ανοίξει ένας σοβαρός διάλογος για το πως πρέπει το δικηγορικό σώμα να διαπραγματεύεται με την προϋπόθεση πως το σώμα έχει ενιαία συμφέροντα.»

«Λειτουργούμε πάντα κατασταλτικά και όχι προληπτικά»

«Τα μέτρα που πέρασαν και θα έρθουν θα αναγκάσουν τους νέους επιστήμονες να εγκαταλείψουν το επάγγελμα και τη χώρα»

«Εφόσον για ακόμα μια φορά παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις και επιβεβαιωθούν οι φόβοι μας ότι η συνδικαλιστική μας ηγεσία ή εν πάση περιπτώσει η κορυφή της συνδικαλιστικής μας ηγεσίας επιδιώκει και αυτή τον αποπληθωρισμό του σώματος με βίαιο τρόπο, τότε δεν υπάρχει νόημα να κατεβαίνουμε και να είμαστε μέλη της Ολομέλειας αυτής».


Ο κ. Γ. Μπέσκος, Πρόεδρος ΔΣ Αιγίου:

"Απέναντι σε μια ανάλγητη κυβέρνηση θα έπρεπε να έχουμε αγώνα ολοκληρωτικό, με αποχές και καταλήψεις"

"Τα προβλήματα των δικηγόρων είναι κοινά, είτε ανήκεις σε μεγάλο σύλλογο είτε σε μικρότερο". 

"Απέναντι σε έναν αδιάλλακτο υπουργό θα έπρεπε να έχουμε μια ιδιαίτερα σκληρή στάση του σώματος"  

"Μόνο με επιστολές και με κινητοποιήσεις που δεν έχουν συγκεκριμένο πεδίο δράσης, δεν σε υπολογίζει κανείς". 

"Από το Ευρωκοινοβούλιο μας ζητήθηκε η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την αντισυνταγματικότητα του ασφαλιστικού". 

"Στην Ολομέλεια θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα οι προτάσεις όλων των Προέδρων".  

"Προσπαθούν να υπαλληλοποιήσουν τον Δικηγόρο. Κάτι χειρότερο δεν μπορεί να έρθει. Θα πρέπει να κάνουμε ομάδες εργασίας για να διορθώσουμε κάποια πράγματα δυναμικά και με επιχειρήματα και όχι με άσκοπες κινήσεις" 

 "Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος συνδικαλιστικής αντιμετώπισης των πραγμάτων. Να είμαστε λίγο πιο επιθετικοί...."


Ο κ. Α. Πούλιος, Πρόεδρος ΔΣ Δράμας:

"Από την έναρξη των κινητοποιήσεων, μια φορά περίπου το μήνα συνέρχεται η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας, για να αφουγκραστούμε τις απόψεις ο ένας του άλλου". 

"Οι τοποθετήσεις του αρμόδιου υπουργού για το ασφαλιστικό, του κ. Κατρούγκαλου, πάσχουν από μία ακατάσχετη ιδεοληψία και λαϊκισμό, ο οποίος θέλει να στοχοποιήσει το δικηγορικό σώμα". 

"Το Μάρτιο του 2016 οκτώ Πρόεδροι υπογράψαμε ένα κείμενο στο οποίο λέγαμε ότι ο αγώνας που έχουμε ξεκινήσει δεν έχει συγκεκριμένη στόχευση και έχει πολλά προβλήματα. Αφού αναγνώστηκε στην Ολομέλεια, το συγκεκριμένο έγγραφο, στη συνέχεια ξεχάστηκε."

"Ο ρόλος της Ολομέλειας των Προέδρων είναι ο ρόλος της κατεύθυνσης και της οργάνωσης του αγώνα, αφού αφουγκραστούν το σώμα" 
"Το 2010, στην περίπτωση του ΦΠΑ, είπαμε όχι στο ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες χωρίς να λάβουμε υπόψη το ευρωπαϊκό πλαίσιο"

"Στο πλαίσιο αντίδρασης απέναντι στο ασφαλιστικό, λέγαμε ότι διεκδικούμε την διαπραγμάτευση από μηδενική βάση. Αντί να μπούμε στη διαδικασία της υποβολής προτάσεων, εμείς επιμέναμε στη διαπραγμάτευση από μηδενική βάση." 

"Στη Βουλή μείναμε στις τρεις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, που προτάθηκαν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ως ύστατη προσπάθεια να σώσουμε την τελευταία στιγμή, ότι μπορεί να σωθεί. Γιατί; Εμείς δεν είμασταν ικανοί να έχουμε πέντε - δέκα τροπολογίες στο κατατεθειμένο νομοσχέδιο του κ. Κατρούγκαλου; Για ποιο λόγο να φτάσουμε στο παρά πέντε και να παρακαλάμε για τρεις τροπολογίες και να κυνηγιόμαστε μέσα στη Βουλή, με την ασφάλεια της Βουλής, προκειμένου να μπορέσουμε να πετύχουμε επαφή με τους συναδέλφους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων. Έλειπε από τον αγώνα αυτό οι επεξεργασμένες θέσεις, η συγκεκριμένη τακτική και η δυνατότητα ελιγμών. Δυστυχώς, αυτά είναι τα μεγάλα κενά".  

 "Ευελπιστώ η εμπειρία μας να είναι εκμεταλλεύσιμη την επόμενη φορά".  


Δεν υπάρχουν σχόλια: