Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

ΔΣΠ: η προχειρότητα και η αδιαφάνεια και στα οικονομικά του Συλλόγου



Όπως είχαμε τονίσει στην κατακλείδα της σχετικής μας ανάρτησης στις 20/1/2017 (Μέτρα διαφάνειας ή προσχηματικός εξαγνισμός;) φαινόμενα έλλειψης ενημέρωσης αναφορικά με τις οικονομικές καταστάσεις του Συλλόγου μας, παρατηρούνται σε όλα τα έτη της θητείας της παρούσας Διοίκησης.


Στην τελευταία του συνεδρίαση (13/6/2017) το ΔΣ του ΔΣΠ ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον Απολογισμό του οικονομικού έτους 2016 και τον Προϋπολογισμό του έτους 2017, καθώς είχε προηγηθεί η ΓΣ της 31/5-1/6/2017, η οποία δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη απαρτία.  

Επί των ανωτέρω οικονομικών στοιχείων επιθυμούμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα: 


1) Ο χρόνος έγκρισης αλλά και παρουσίασης των οικονομικών αυτών μεγεθών είναι μεγαλύτερος από το αναμενόμενο καθότι και τα δύο θα πρέπει να φέρονται προς έγκριση κοντά στη λήξη της οικονομικής περιόδου, ήτοι εντός του Δεκεμβρίου εκάστου έτους και όχι 6 μήνες μετά την λήξη αυτής και την έναρξη της νέας.

2) Ο Απολογισμός 2016, σύμφωνα με την εισήγηση του Ταμία του Συλλόγου παρουσίασε έλλειμμα, λόγω της παρατεταμένης αποχής, η οποία «αντιμετωπίστηκε ταμειολογιστικά με χρήση αντιστοίχου ποσού από τα αποθεματικά του Συλλόγου».  Το γεγονός αυτό γεννά ορισμένα ερωτηματικά:

2.i) Δεν γνώριζε η Διοίκηση ότι, λόγω της αποχής, θα χρειαζόταν να καλυφθούν έξοδα τα οποία προκάλεσαν το έλλειμμα; Και εάν το ήξερε, γιατί δεν το επεσήμανε εγκαίρως στα μέλη του Συλλόγου ή στο ΔΣ για να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις; Παρ' ολα αυτά διαπιστώνεται αύξηση ακόμη και των ελαστικών δαπανών...

2.ii) Το ποσό των αποθεματικών που χρησιμοποιήθηκε, πώς και πότε θα επιστραφεί στα αποθεματικά; 

3) Επίσης, σύμφωνα με την ανωτέρω εισήγηση και όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από την απλή μελέτη των αριθμών, «τα έξοδα παραστάσεως και ταξιδίων ήσαν τριπλάσια των προϋπολογισθέντων (18.000 αντί 6.000).»  Όπως, επίσης, τα έξοδα φιλοξενίας ήταν 27.000 αντί των 20.000 ευρώ που είχαν προϋπολογισθεί. Αν και το 2016 ήταν έτος παρατεταμένης αποχής, έχουμε αύξηση των ελαστικών δαπανών.... 

4) Ποιος ο λόγος, λοιπόν, των ανωτέρω εξόδων αντί να επενδύουμε, π.χ., στον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του Συλλόγου και της περαιτέρω διευκόλυνσης της καθημερινότητας των μελών μας;

5) Γιατί τα οικονομικά στοιχεία του Συλλόγου αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του με τόσο μεγάλη χρονική καθυστέρηση; Ουσιαστικά εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του έτους 2017, ο οποίος ήδη εκτελείται επί εξάμηνο.
  
Συνεπεία της μέχρι σήμερα συνεχούς προχειρότητας, της απουσίας προγραμματισμού και της αδιαφανούς διοίκησης, αποφασίσαμε:

1. Να παραιτηθούμε από την Επιτροπή Πληροφορικής  
3. Να ζητήσουμε τη συνδρομή των αρμοδίων Αρχών για το θέμα υπό (2) ως άνω, λόγω της αρνήσεως της Διοίκησης να μας τα παραδώσει. 
4. Να καταψηφίσουμε τον Απολογισμό του έτους 2016 και τον Προϋπολογισμό του έτους 2017, μόνοι εμείς έναντι των υπολοίπων - παρόντων - μελών του Δ.Σ.

Τέλος, σε σχέση με τις ήδη εμφανισθείσες προεκλογικές (;;;) πρωτοβουλίες, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους βιαστικούς, ότι ζητούμενο, κατά την ολοκλήρωση μιας θητείας, είναι πρωτίστως ο έλεγχος τήρησης της εντολής, η οποία εδόθη από τους συναδέλφους κατά την έναρξη αυτής.

Συνεπώς, μην λησμονούμε τον απολογισμό και την λογοδοσία κ.κ. συνάδελφοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: